Sport op de automatische piloot

Sport op de automatische piloot
Sport op de automatische piloot

Sport op de automatische piloot

Je kent dat wel, je wilt naar de sportschool of gaan hardlopen, maar je ligt heerlijk in je bedje. Het is veel te koud en het regent ook nog eens. Allemaal prima excuses om toch nog maar even langer te blijven liggen en bij het opstaan jezelf schuldig te voelen.

Maar de wetenschap heeft een prima oplossing gevonden. In het vakblad Journal of Health Psychology wordt het antwoord op dit probleem gegeven. Door deze handigheid toe te passen is je sportactiviteit geen enkel probleem meer.


Lees hier ->>> meer over je hersenen op deze website.


Sport op de automatische piloot

Wetenschappers Phillips en Gardner van Iowa State Univerzity bestudeerden de sportgewoonten van ruim 120 volwassen personen.

Onder deze groep behoorden 87 universiteitsstudenten tussen de 10 en 23 jaar en 36 medewerkers van de universiteit zelf tussen de 21 en 73 jaar. Een deel van hen was een regelmatig sporter.  De anderen waren bereid om iedere week twee keer twintig minuten lichaamsbeweging te ondernemen.

De onderzoekers vroegen aan de de deelnemers op welke gronden ze beslisten om aan een training te beginnen. Ook vroegen of ze altijd dezelfde training kozen of dat ze liever wat variatie aanbrachten.

Denk niet na bij het sporten

Uit de cijfertjes, vragenlijsten en observaties bleek dat mensen die een soort gewoonte volgde na een bepaald signaal er niet al te veel bij nadachten en veel vaker gingen sporten dan de mensen die deze gewoonte nog niet hadden ingebouwd.

Oftewel: een aantal mensen die ’s morgens de wekker hoorden afgaan, sprongen bijna gedachteloos uit hun bed. Ze deden de sportkleren aan en begon met hardlopen. De wekker werkt dan als een soort belletje in je hersenen. Die weten dan precies hoe te handelen.

Dit belletje kan de wekker zijn, maar ook een bepaalde tijd van de dag of iets anders. Zo’n signaal brengt je in een bepaalde staat. En omdat je jezelf de gewoonte hebt aangeleerd om dan bepaalde handelingen te verrichten, ga je in dit geval sporten op de automatische piloot. Het maakte niet uit of er wel of geen variatie in de training werd ingebouwd.


slaap je hersenen schoon speolt.


“If you can decide to exercise automatically, without having to convince yourself, you are more likely to stick to it,”, vertelde onderzoekster Alison Phillips aan wetenschappelijke site Live Science. Voor het beste resultaat moet je er voor zorgen dat je sport op de automatische piloot.


Wist je dat slechts 10 minuten hardlopen je hersenactiviteit kan stimuleren.


En zo kan het ook…