, , ,

Slechts 10 minuten hardlopen kan hersenactiviteit stimuleren

Slechts 10 minuten hardlopen kan hersenactiviteit stimuleren

Slechts 10 minuten hardlopen kan hersenactiviteit stimuleren

Zo hard hoef je je er ook niet voor in te spannen. Een hoog tempo blijkt ook zelfs niet nodig! Volgens een nieuwe studie is slechts 10 minuten hardlopen met matige intensiteit voldoende om je humeur en cognitieve functies een boost te geven. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over je hersenen op deze website.


Slechts 10 minuten hardlopen kan hersenactiviteit stimuleren


Deze studie keek in het bijzonder naar de prefrontale cortex (PFC). Dit is het deel van je hersenen dat wordt geassocieerd met uitvoerende functies en het beheersen van je stemmingen. Hardlopen zorgde voor een verhoogde doorbloeding in dit gebied, ontdekten de onderzoekers.


Wist je dat geeuwen de grootte van het brein voorspelt bij zoogdieren.


Onderzoeker en biochemicus Hideaki Soya van de Universiteit van Tsukuba in Japan vertelt: ‘Gezien de mate van uitvoerende controle die nodig is bij het coördineren van balans, beweging en voortstuwing tijdens het hardlopen, is het logisch dat er een verhoogde neuronale activering in de prefrontale cortex zou zijn en dat andere functies in deze regio baat zouden hebben bij deze toename van hersenbronnen.’


Wist je dat de hersenen van een marathonloper beter werken.


Natuurlijk weten we ook al langer dat lichaamsbeweging de mentale en fysieke gezondheid op tal van manieren kan verbeteren. Maar als het gaat om mentaal welzijn, is er relatief weinig onderzoek gedaan naar de specifieke voordelen van hardlopen. Dit in vergelijking met andere fysieke activiteiten zoals fietsen. Opmerkelijk dat hier minder aandacht voor is omdat hardlopen enorm is geweest voor onze evolutie.


Zie hier 10 voorbeelden van boeken die je brein stimuleren.


En.. een beter humeur

De deelnemers aan het onderzoek zijn getest na rustperiodes en na 10 minuten hardlopen. Dit gebeurde deels met behulp van een zogenaamde Stroop Color-Word Test.


Zie hier de Top 15 steden voor hardlopers wereldwijd 2022.


Deze test meet ook de reactietijden bij de verwerking van informatie door de hersenen. Eén van de oefeningen kan het woord ‘groen’ inhouden geschreven in rode inkt en de kleur moeten noemen in plaats van het woord voor te lezen.


Zie hier waarom hardlopen zo goed voor je is.


Na het sporten reageerden de deelnemers sneller op de tests. Ze vertelden ook dat ze een beter humeur hadden. Dit kwam bovenop de verhoogde bloedstroom die werd waargenomen in de PFC met behulp van een techniek die functionele nabij-infraroodspectroscopie (fNIRS) wordt genoemd.


Ook uit dit onderzoekt blijkt maar weer dat fysieke inspanning goed zijn voor de hersenen van de 50-plusser.


Bron en meer informatie: Chorphaka Damrongthai, Ryuta Kuwamizu, Kazuya Suwabe, Genta Ochi, Yudai Yamazaki, Takemune Fukuie, Kazutaka Adachi, Michael A. Yassa, Worachat Churdchomjan & Hideaki Soya: Benefit of human moderate running boosting mood and executive function coinciding with bilateral prefrontal activation in Scientific Reports, volume 11, Article number: 22657 (2021) | www.nature.com


Hier het antwoord op de vraag: hoe voorkom je een ochtendhumeur?


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie