Top 10 dodelijkste gif in de wereld

0
Top 10 dodelijkste gif in de wereld
Top 10 dodelijkste gif in de wereld

Top 10 dodelijkste gif in de wereld

Je kunt er maar beter bij uit de buurt blijven, want als je in aanraking komt met deze stoffen kan het heel verkeerd met je aflopen. Lees meer over de giftigste stoffen ter wereld…


Lees hier ->>> meer over dood en verderf op deze website…


Top 10 dodelijkste gif in de wereld


10. Brodifacoum

Brodifacoum is een uiterst giftig 4-hydroxycoumarine vitamine K antagonist anticoagulans. Het is sinds 2000 een van de meest gebruikte pesticiden en gebruiken en in Nieuw-Zeeland. Ze gebruiken dit spul bijvoorbeeld tegen kleine dieren als ratten en de voskoesoe (‘possum’).


9. Tetradotoxin

Tetrodotoxine (TTX) is een sterk neurotoxine. De naam is afgeleid van de vissenorde die het vergif bij zich draagt, namelijk de Tetraodontiformes. Over het algemeen bevindt het TTX zich in de kogelvis en de blauwgeringde octopus in verschillende organen, zoals de huid, de lever en speekselklieren.

De vrouwelijke kogelvis is giftiger dan de mannelijke vorm. Dit komt doordat een deel van het TTX zich bevindt in de ovaria. De hoeveelheid TTX in een kogelvis hangt ook van het seizoen af. In het voortplantingsseizoen is de TTX-concentratie het hoogst.


Zie hier de Top 10 duurste vloeistoffen ter wereld.


8. Cyanide

Een cyanide is een verbinding die het CN− ion of een -CN functionele groep bevat. Organische verbindingen met een cyanidefunctionaliteit worden nitrilen genoemd.

Vooral bekend zijn de verbindingen waterstofcyanide (HCN, blauwzuur), het kaliumzout van blauwzuur (KCN, kaliumcyanide), ook wel cyaankali genoemd, en het calciumzout (Ca(CN)2, calciumcyanide), vanwege hun snelle werking als vergif.

Waterstofcyanide (blauwzuurgas), is gemaakt door kaliumcyanide met een zuur te laten reageren. Dit spulletje gebruikt men in de Verenigde Staten officieel gebruikt om gevangenen in de gaskamer te executeren.

Het door de nazi’s in hun gaskamers gebruikte gif, Zyklon B, was vloeibaar blauwzuur, opgezogen in een poreus materiaal, dat aan de lucht snel verdampte.


7. Strychnine

Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere en giftige kristallijne vaste stof behorend tot de alkaloïden, die uit een aantal planten kan worden gewonnen, vooral de braaknoot (Strychnos nux-vomica).

Deze plant groeit in India, Sri Lanka, Zuid-Oost Azië, bijvoorbeeld in open tropisch bos in het noorden van Thailand en Australië. Planten uit het geslacht Strychnos bevatten naast het neurotoxine strychnine ook een groot aantal andere giftige verbindingen.


6. Maitotoxine

Maitotoxine (MTX) is een gif dat je vindt in de Ctenochaetus striatus (een vissoort) en in Gambierdiscus toxicus (een flagellaat). Het is een van de meest toxische natuurlijk voorkomende substanties en is het grootste non-proteïne- en non-polysacharidemolecuul geproduceerd door een organisme. Onderzoekers vermoeden dat de vissen alleen door het eten van de flagellaten giftig worden.

De toxine beïnvloedt de werking van Ca2+-kanalen in cellen. Dit beïnvloedt calciumafhankelijke processen zoals het vrijkomen van hormonen en neurotransmitters, de stimulatie van fosfoinosideafbraak en contractie van glad spierweefsel.


5. Batrachotoxine

Batrachotoxine (letterlijk: kikkergif) is een natuurlijk gif dat in bepaalde soorten kikkers, vogels en kevers voorkomt. Het is een van de meest dodelijke neurotoxines en is een soort als afweermechanisme.

Batrachotoxine bindt aan de voltage-afhankelijke natriumkanalen en leidt tot een onomkeerbare depolarisatie van zenuwen en spieren. Symptomen zijn onder andere stuiptrekkingen en hartritmestoornissen, resulterend in de dood.

Batrachotoxine is sterk verwant met de pumiliotoxines, een groep van toxische verbindingen die voorkomen in onder andere de huid van pijlgifkikkers.


Zie hier de top 10 grootste kikkers ter wereld.


4. VX

VX (O-ethyl-S-(2-(di-isopropylamino)ethyl)-methylfosfonothiolaat) is een zenuwgas dat tot de organofosfaatesters behoort en dat zich naast de extreem hoge giftigheid vooral kenmerkt door lange persistentie in de grond (2-6 dagen).

In het lichaam leidt VX tot functieverlies van het ademhalingsstelsel, de bloedsomloop en de skeletspieren.

Het grootste bekende ongeluk met VX gebeurde op 13 maart 1968 in Dugway Proving Ground in Utah, waar 9 kg VX vrijkwam en ongeveer 6000 schapen in de aangrenzende gebieden omkwamen. Het ongeluk is bekend als Dugway sheep incident.


3. Ricine

Ricine is een stof die voornamelijk bekendstaat als vergif. Daarnaast wordt er intensief onderzoek gedaan naar de mogelijkheid het als cel-selectief middel in te zetten bij de behandeling van kanker.

Het gif kan worden ingeademd, ingeslikt of ingespoten en er bestaat geen tegengif. Ook in kleine hoeveelheden is ricine in zuivere toestand dodelijk. De dodelijke dosis voor een mens is 0,03 milligram, dat is een hoeveelheid die uit één enkele wonderboon gehaald kan worden .v


2. Botulinetoxine

Botulinetoxine (Clostridium botulinum-toxine) (BTX) is een neurotoxisch gif, dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Andere bacteriën die botulinetoxine kunnen produceren zijn bijvoorbeeld C.butyricum, C.baratii en C.argentinense.

Het is een eiwit dat namelijk op zenuwcellen inwerkt. Voedsel dat besmet is met deze bacteriën kan, door de aanwezigheid van botulinetoxine, botulisme veroorzaken.

Door de hoge toxiciteit lijkt BTX erg geschikt te zijn als biologisch wapen.[23] Personen die zijn blootgesteld hebben langdurig zorg nodig (beademing). Verder is het niet moeilijk te produceren als een staat de goede faciliteiten heeft. Ook is het makkelijk te vervoeren en is de opgeloste stof in de te gebruiken concentraties kleur-, geur- en smaakloos.


1. Polonium

Marie Curie ontdekte dit element in 1898 ontdekt door Marie Curie en noemde het element naar haar geliefde, onderdrukte vaderland Polen.

Polonium is na opname in het lichaam door zijn intensieve alfastraling uitzonderlijk gevaarlijk voor de gezondheid maar wordt gemist door de klassieke geigerteller. De toegestane dosis is niet meer dan 0,03 μCi (= 1110 becquerel) ofwel 6,8 picogram. De LD50 bij opname door de mond zou ongeveer 50 nanogram zijn. Dat maakt deze stof ongeveer 70 000 maal zo toxisch als blauwzuur (HCN).

Aleksandr Litvinenko, voormalig geheim agent van de KGB en criticus van de Russische regering-Poetin, werd vermoedelijk vermoord met polonium-210, zo meldden Britse toxicologen op 24 november 2006, de dag na zijn overlijden.


Geef een reactie