Liquidaties in Rotterdam (deel 2)

0
Liquidaties in Rotterdam deel 3
Liquidaties in Rotterdam deel 3

Liquidaties in Rotterdam deel 2

Als we justitie en de media mogen geloven, houdt de georganiseerde misdaad kwartier in Amsterdam. Daar is de ‘drugsbeurs’ van Europa, daar zijn de rechtszaken en daar voltrekken zich ook de meeste liquidaties.

Misdaadverslaggever John van de Heuvel: ‘In Rotterdam gebeurt ook van alles. Daar heb je drugsbaron Henk Ebben en Martin E. bijvoorbeeld. In het toenmalige Rotterdamse Regenwoudonderzoek naar zijn organisatie, stuitte de recherche op tien of vijftien liquidaties.

En Kobus Lorsé natuurlijk, die was misschien nog wel groter dan Klaas Bruinsma. De Zigeuner, zoals hij werd genoemd, deed rechtstreeks zaken met Desi Bouterse.

Voor het proces tegen Kobus Lorsé kunnen in 1995 nauwelijks getuigen worden gevonden. Iedereen is bang voor ‘de Zigeuner’. Niet vreemd, want de kroongetuige, zijn lijfwacht Helio Stewart, wordt nog voor de rechtszaak begint, geliquideerd.

Het is de eerste keer in Nederland dat een kroongetuige wordt vermoord. Aan Lorsé worden talloze drugstransporten toegeschreven maar in het mammoetproces draait het ‘slechts’ om de 357 kilo cocaïne uit Suriname.

Het lukt justitie niet om de vermeende samenwerking met handelspartner Desi Bouterse aan te tonen. Wel wordt Kobus mede op basis van de getuigenis van S. in 1997 in hoger beroep tot 15 jaar cel veroordeeld. Volgens het dossier wordt Kobus omringd door kampers met een crimineel verleden, die op hun beurt weer leiding geven aan criminele organisaties.

De Zigeuner heeft zijn straf voor een groot deel in de EBI (Extra Beveiligde Inrichting) uitgezeten. Het isolement heeft hem geestelijk geknakt. Voor een zigeuner is een isolement de zwaarste marteling die er bestaat. Hoewel Klaas Bruinsma als de eerste godfather van Nederland wordt gezien, opereerde Kobus Lorsé in hetzelfde tijdperk en op grotere schaal. Alleen niemand kende de Rotterdamse maffiabaas.

Liquidaties in Rotterdam deel 2
Liquidaties in Rotterdam deel 2

‘Ze doen het allemaal met elkaar’
De criminelen vormen incidentele samenwerkingsverbanden, zegt misdaadverslaggever Bas van Hout. Georganiseerde criminaliteit is niet regionaal gebonden. ‘Ze doen het allemaal met elkaar, maken gebruik van elkaars faciliteiten. De groep in het zuiden heeft bijvoorbeeld een contact bij de douane in Antwerpen.

De noorderlingen kopen zich dan in. Ze betalen voor die faciliteit. Om een voorbeeld te geven: het machinegeweer om Cees Houtman mee te liquideren haalde men op in Limburg bij een XTC-handelaar. Een vriendendienst. Criminelen in Nederland vormen los-vast verbanden. Het werkt hetzelfde als in de bovenwereld.

In de eerste plaats draait het om geld. Onderwereldfiguren gedragen zich net als zakenlui en stellen dezelfde vragen: ‘Wat kun je leveren en wat kost het?’ Waar de ander vandaan komt, maakt niet uit.’

Lees hier meer.

Geef een reactie