Hoe val ik sneller in slaap? Acht wetenschappelijke tips

0
Hoe val ik sneller in slaap?
Hoe val ik sneller in slaap?

Hoe val ik sneller in slaap? Acht wetenschappelijke tips

Er zijn nogal wat mensen die de slaap niet snel kunnen vatten. Toch is er heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de oorzaken en de mogelijke oplossingen om wel sneller in slaap te kunnen vallen.

Hier een kort overzichtje wat de wetenschap ons weet te melden over slaap en slaapgedrag. 


Lees hier->> meer interessante artikelen over slaap op deze website…


1. Dwing jezelf om wakker te blijven

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Glasgow. De proefpersonen werden verdeeld in twee groepen en werden naar bed gestuurd. De ene groep moest lekker wakker blijven van de onderzoekers, terwijl de andere groep de opdracht kreeg om te gaan slapen.

De onderzoekers zagen dat de proefpersonen die niet mochten gaan slapen, juist sneller in slaap vielen. Ook voelden zij zich meer op hun gemak tijdens het experiment. Lang leve de omgekeerde psychologie.


2. Regelmaat in slaapgedrag verbetert je slaapgedrag

Probeer iedere dag ongeveer op hetzelfde moment te gaan slapen. Dat is goed voor je ‘slaapgeheugen’ en je gaat er dus beter van slapen.


3. Zorg voor een koele slaapkamer

Als je gaat slapen dan daalt je lichaamstemperatuur een beetje. Hierdoor worden je slaaphormonen gestimuleerd volgens de Harvard Medical School. Daarbij is slapen in een koele kamer ook nog eens goed voor je gezondheid.

Dit effect kun je zelf wat aanwakkeren door een koele slaapkamer. Volgens deskundigen zou je het lekkerste slapen als de temperatuur in de kamer ergens ligt tussen de 15 en 19 graden Celsius.


Zie hier 25 tips zodat je op tijd op staat / 25 tips om op tijd op te staan.


4. Je sokken aanhouden

Het lijkt misschien wat onfris, maar houd lekker je sokjes aan in bed want ‘Warm feet promote the rapid onset of sleep‘.

In dit onderzoek kregen de proefpersonen allerlei typen van warmte toegediend zodat de bloedvaten in de huid wijder werden en de temperatuurdaling die het slaaphormoon melatonine stimuleert, sneller verliep. En wat bleek met de sokken: het werkt!


5. Lavendel in je slaapkamer

Een onderzoek in 2005 van wetenschappers van de Wesleyan University in de VS laat zien dat de proefpersonen die drie keer twee minuten lang met tussenpozen van 10 minuten lavendel roken, dieper sliepen en de volgende ochtend meer energie hadden.


Wist je dat 7 uur slaap is het magisch getal voor een gezonde slaap is.


6. Denk aan een fijne plek

Uit een onderzoek van de Oxford University bleek dat proefpersonen met slaapproblemen 20 minuten eerder in slaap vielen als ze gevraagd werd om zich een prettige, rustige, aangename omgeving in te beelden. Denk hierbij aan een ondergaande zon, een mooi wit strand of een waterval.


7. Naar muziek luisteren helpt bij het slapen

Luisteren naar muziek helpt echt, blijkt uit een onderzoek uit 2008. Het verbeterde significant de slaapkwaliteit van studenten tussen de 19 en 28 jaar. Om dit effect te bereiken moesten zij voor het slapen gaan 45 minuten lang naar klassieke muziek luisteren.


8. Neem een hond mee naar bed

We kunnen lezen in de ‘Journal of the International Society of Anthrozoology‘ dat een hond in bed wonderen kan doen voor je slaap.


Geef een reactie