Top 10 kunstmusea in Europa die je bezocht moet hebben

Tate Modern - Top 10 kunstmusea in Europa die je bezocht moet hebben
Tate Modern - Top 10 kunstmusea in Europa die je bezocht moet hebben

Kunstmusea in Europa die je bezocht moet hebben

Er zijn veel “must see” kunstmusea in Europa. Lees meer…


Lees hier ->>> nog veel meer over musea op deze website.


Top 10 kunstmusea in Europa die je bezocht moet hebben

Bron: www.top1iq.com


10. Van Gogh Museum

Dit museum is gewijd aan het werk van de 19e-eeuwse Nederlandse expressionistische schilder Vincent van Gogh. Gevestigd in Amsterdam ontvangt het jaarlijks bijna 1,6 miljoen bezoekers per jaar en is het museum één van de bekendste in Europa en de wereld.

Het Van Gogh Museum bezit de grootste collectie schilderijen en tekeningen van Van Gogh ter wereld. Het zijn in totaal 200 schilderijen, 400 tekeningen en 700 brieven van de kunstenaar, die de verschillende fasen van Van Goghs artistieke leven beschrijven.


9. Pushkin Museum voor Schone Kunsten

Aan de naam kun je de locatie van dit museum voor schone kunsten vast wel raden. Als je Oost-Europa bezoekt moet je eigenlijk naar het Pushkin Museum voor Schone Kunsten in Moskou

Het museum heeft enkele van de meest waardevolle kunstwerken uit de oudheid tot het begin van de 20e eeuw. Het heeft ook een grote Europese collectie schilderijen, prenten, tekeningen, sculpturen, decoratieve en toegepaste kunst uit de 16e eeuw. Het hoofdgebouw van Poesjkin is tussen 1898 en 1912 gebouwd op een plek waar voorheen een gevangenis stond.


Zie hier de top 10 beste steden voor kunstliefhebbers.


8. Galleria Degli Uffizi

Op de lijst van de beroemdste en oudste kunstmusea ter wereld staat natuurlijk ook de Galleria degli Uffizi. Het museum is gebouwd in 1581 en gevestigd in Florence, Italië. De cortile (binnenplaats) is zo lang en smal dat architectuurhistorici het beschouwen als het eerste geregulariseerde straatbeeld van Europa.

Vanwege de enorme collectie zijn sommige van zijn werken in het verleden overgebracht naar andere musea in Florence, bijvoorbeeld enkele beroemde beelden naar de Bargello. Tegenwoordig is de Uffizi een van de meest populaire toeristische attracties van Florence. In het hoogseizoen, met name in juli, kunnen de wachttijden oplopen tot vijf uur.


7. Het Louvre

Dit is verreweg het beroemdste en meest bezochte museum, niet alleen in Europa, maar in de wereld. Het Louvre bevindt zich in Parijs, Frankrijk en heeft een van de grootste kunstwerken ter wereld, waaronder de Mona Lisa van Da Vinci en het Griekse standbeeld Venus De Milano.

Gelegen op de rechteroever van de rivier de Seine in Parijs, is het museum gehuisvest in het Louvre en in 1989, als onderdeel van een reeks renovaties van het museum, is een nieuwe ingang ontworpen in de centrale binnenplaats waarin het beroemde glazen Louvre is verwerkt. Deze Piramide is nu een onafhankelijk architectonisch hoogtepunt van het complex. Met 9 miljoen per jaar is het het populairste kunstmuseum ter wereld.


6. De Gemaldegalerie

Gemaldegalerie is een kunstmuseum in Berlijn, met een van de topcollecties Europese schilderijen uit de 13e tot 18e eeuw. De Gemäldegalerie is geopend in 1830 als onderdeel van het Koninklijk Museum.

Een groot deel van het gebouw en meer dan 400 grote schilderijen zijn vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch zijn er enkele van Europa’s mooiste meesterwerken te zien, die elke belangrijke periode van vijf eeuwen vertegenwoordigen. Ook in een achthoekige zaal zijn zestien schilderijen van Rembrandt afzonderlijk te zien.


5. Het Serralves-museum

Het museum biedt moderne kunst en er zijn tuinen met een reflecterende vijver en een meer. Het Serralves Museum bevindt zich in Porto, Portugal en is een voorbeeld van hedendaagse architectuur, modernisme en Art Decor-architectuur.

Het museum is ontworpen door Alvaro Siza Vieira en is nu het meest bezochte museum in Portugal met meer dan 300.000 bezoekers per jaar. Het is ook één van de meest relevante musea in het hedendaagse kunstcircuit in Europa.


4. National Gallery

De National Gallery in Londen is één van ’s werelds beste kunstmusea. Dit museum is te vinden aan Trafalgar Square en bevat meer dan 2.300 West-Europese schilderijen in de permanente collectie.

Een van de beroemde kunstwerken is de beroemde “Maagd op de rotsen” van Leonardo da Vinci en ook schilderijen van Botticelli en Caravaggio. De toegang tot de galerij is gratis, hoewel bezoekers moeten betalen om bepaalde tijdelijke stellingen te bekijken.


3. Museo del Prado

Het Prado is gevestigd in een fascinerend neoklassiek gebouw aan een van de meest elegante boulevards van Madrid. Het is een vorstelijke thuisbasis van beroemde Spaanse meesterwerken. Een groot deel van de collectie dateert uit de inhuldiging van het museum in 1819.

Het museum heeft ’s werelds mooiste collectie Spaanse schilderijen, van Spaanse barokke kunstenaars zoals Velazquez, El Greco, Jusepe Ribera en ook Francisco Goya, evenals meesterwerken van andere scholen van Europese kunst uit de 12e eeuw tot het begin van de 19e eeuw, zoals Florentijnse en Venetiaanse renaissancekunst.

Website: www.museodelprado.es


2. Centre Pompidou

Centre Pompidou in Parijs en heeft de status “grootste museum voor moderne kunst in Europa”. Het centrum is vernoemd naar Georges Pompidou, de president van Frankrijk van 1969 tot 1974 die het gebouw in gebruik nam. Het is officieel geopend op 31 januari 1977.

Het centrum ontvangt ongeveer 6 miljoen bezoekers per jaar en blijft een van de meest iconische architecturale prestaties van de 20e eeuw. Het bracht een revolutie teweeg in het ouderwetse ontwerp van het typische elitaire kunstmuseum.

Website: www.centrepompidou.fr


1. Tate Modern

Tate Modern in Londen is opgericht in 2000. Het is de meest bezochte galerie voor moderne kunst ter wereld met ongeveer 4,7 miljoen bezoekers per jaar.

Tate bezit de nationale collectie Britse kunst van 1900 tot heden en internationale moderne en hedendaagse kunst, waaronder meesterwerken van Henri Matisse, Pablo Picasso, Salvador Dali, Mark Rothko en Andy Warhol, evenals hedendaags werk van kunstenaars zoals de hedendaagse Ierse beeldhouwer Dorothy Cross.

Website: www.tate.org.uk


Top 10 kunstmusea in Europa die je bezocht moet hebben

  1. Tate Modern
  2. Centre Pompidou
  3. Museo del Prado
  4. National Gallery
  5. Het Serralves-museum
  6. De Gemaldegalerie
  7. Het Louvre
  8. Galleria Degli Uffizi
  9. Pushkin Museum voor Schone Kunsten
  10. Van Gogh Museum